Sidmar MotorRijders

WELKOM

Wanneer je een motorrijder bent, zal je ongetwijfeld wel al van SMR (Sidmar Motor Rijders) gehoord hebben, want we bestaan al 20 jaar. Toch leert de ervaring ons dat veel mensen niet weten wat we eigenlijk doen en wat de bedoeling is van dat clubje. Deze pagina zal trachten om daar een beetje meer duidelijkheid over te scheppen en misschien kan het wel de aanzet zijn om u ook te laten aansluiten.

 

Scroll omlaag om alles te weten te komen over de Sidmar Motor Rijders. 

Nieuwsbrief

Klik hier om de nieuwsbrief te lezen. 

Website Sidmar Motorrijders

Algemene jaarvergadering 2020

Wie is SMR? 

SMR ziet zich als een groep gelijkgestemden wat betreft het motorrijden.
We zijn mensen die er dol op zijn om met de motor of de scooter (types die vlot kunnen volgen in het verkeer) te gaan toeren op een rustige manier.  Sommigen verkiezen de rust, anderen nemen hun partner mee 🙂. Ons ledenaantal schommelt tussen de 30 en 50 personen. Denk nu niet dat de motorclub uitsluitend een mannenwereld is, neen, want ongeveer 10% van onze leden zij dames.

Wat doet SMR?

Vanaf het begin van het motorseizoen (maart) tot aan het einde (half oktober) wordt er elke maand een rit  ingericht waaraan iedereen kan deelnemen. We komen samen aan post 1 en op het afgesproken uur (meestal 9 uur) wordt er vertrokken.  Wat de ritten betreft hebben we voor elk wat wils.  dit zowel qua lengte als wat betreft de moeilijkheidsgraad. Zij hebben echter allen hetzelfde gemeen: rustig toeren en de mensen de gelegenheid geven om van de omgeving te genieten. De richtlijn is dat er na max 1,5 u. gestopt wordt om een koffietje te nuttigen of om gewoon wat gezellig te praten.

Naast de dagritten wordt er ook elk jaar een familierit georganiseerd die tot doel heeft om er met de partners op uit te trekken. Deze rit wordt dan ’s avonds afgesloten met een etentje.

Naast de dagritten wordt er ook elk jaar een reis georganiseerd, uiteraard per motor. Hierbij overnachten we op campings en nemen we de tent mee. De landen welke we op die manier hebben verkend zijn o.a. Polen, Tsjechië, Slovenië, Slovakije, Hongarije, Franse Alpen, Franse Pyreneeën, Kroatië, Noord-Spanje, Zuid-Engeland ... kortom nagenoeg geheel Europa is reeds aan de beurt geweest.

Wat kost dat? 

Het lidgeld vastgelegd op 15 euro en geloof me daar krijg je heel wat voor in de plaats. De deelnames aan de activiteiten (ritten en reis) zijn gratis, uiteraard moet je wel instaan voor uw eigen onkosten (benzine, maaltijd ...).

Wens je lid te worden, stort dan 15 euro op onze rekening IBAN: BE11 9793 3423 7248, wens je graag nog wat extra informatie stuur dan een mailtje naar SMRsecretariaat@telenet.be  met de vraag om de nieuwsbrief door te sturen of contacteer iemand van het bestuur voor extra vragen.
 

Waarom zou ik aansluiten bij SMR?

Ben je een motorrijder die van gezelligheid houdt en graag elke maand een verrassende rit krijgt aangeboden, dan ben je hier aan het goede adres. Als je daarenboven ook nog eens wenst te proeven van een avontuurlijke reis dan zit je al helemaal gebeiteld.

Hopelijk mogen we je binnenkort verwelkomen! 

Bestuur

Joris Van De Voorde

Raf Creve

E-mail: 

rafcreve@skynet.be

Joris Roegiers

Ludo De Bruyne

 

Kalender

Veiligheid

Veiligheid is voor ons erg belangrijk.
Neem daarom onderstaande informatie goed door. 

Bron: http://www.luiemotorfiets.nl/tips/groepsrijden/#spiegel

Rijden: baksteen waar van toepassing 

Motorrijders in groep mogen binnen één rijstrook geschrankt rijden in twee evenwijdige rijen, op voorwaarde dat ze onderling een voldoende grote veiligheidsafstand aanhouden.

Op lange rechte stukken is het handig om in de zogenaamde baksteenformatie te rijden.

De voorste rijdt rechts op de rijstrook; degene daar achter links; degene daar weer achter rechts, enzovoort. Op die manier heeft iedereen het best zicht op de weg voor zich

In bochten trek je je niets van die hele baksteenformatie aan, en rij je je eigen lijn! Hou er dan dus ook rekening mee dat je voorligger voor de bocht naar de buitenkant van de bocht zal uitwijken!

In je spiegel kijken en wachten!

Verreweg het belangrijkste dat je geacht wordt te doen tijdens een toerritje, is je spiegels in de gaten houden, en kijken of degenen die achter je zitten, daar nog steeds zitten.

Is dat niet meer het geval, stop dan! Dat kun je doen zodra je een daarvoor geschikte plek ziet, maar doe het in ieder geval bij de eerstvolgende afslag in de route.

Hou voor de zekerheid altijd drie of vier mensen achter je in de gaten.

Als je weet dat iedereen dit doet, hoef je nooit bang te zijn dat je de rest kwijtraakt (en kun je dus ook met een gerust hart stoppen om op de achterblijvers te wachten, want je weet dat je voorligger weer op jou heeft gewacht, en je de juiste route zal wijzen zodra jij en de achterblijvers er weer aankomen).

De voorste rijder moet, als hij zijn achterliggers kwijt is, op een gegeven moment (zo lang gewacht dat hij zeker weet dat er iets gebeurd moet zijn) besluiten terug te rijden langs de route, om te kijken wat er aan de hand is daar achterin. Staat er iemand met pech stil, dan moet de hele wachtende meute even geïnformeerd worden.

En als een paar achterblijvers besluiten om te gaan tanken of zo, is het natuurlijk logisch dat één van de achterblijvers even naar voren rijdt, en de ongeruste wachtenden even vertelt wat er aan de hand is.

Wie rijdt er voor: ervaren rijder

Voorop rijdt altijd een ervaren rijder. Die moet tenslotte in staat zijn de route te lezen, en ondertussen in een voor de rest lekker tempo door te rijden, en liefst ook nog eens extra in de gaten te houden of de groep nog compleet is (voor het geval dat de Allerbelangrijkste Regel toch niet goed in de hoofdjes zit).

Bovendien speelt hij, samen met de achterste rijder, herdershond als er iemand kwijt is.

Die achterste rijder moet dus liefst ook de route kennen. Als je weet wie die achterste rijder is, en als je weet dat die de route kent, wordt het gemakkelijker om te stoppen wanneer je de mensen achter je niet meer ziet: je weet dan dat die achterste rijder je toch altijd wel weer "thuis" kan brengen. 

Afstand houden

Denk er goed aan om afstand te houden, vooral als je in de buurt van de voorrijder rijdt. Die kan natuurlijk opeens zien dat hij bijna een afslag mist, en dan zit je al snel er bovenop.

In een groep rij je al snel dichter op elkaar dan normaal. Is niet helemaal te vermijden, maar wees er op bedacht.

Snelheid: laat iedereen zijn bochtjes

Denk er bij toertochtjes goed aan dat je in je eigen tempo moet rijden. Als je langzamer bent dan de rest is dat niets om je voor te schamen: iedereen heeft nou eenmaal verschillende ervaring.

Je weet altijd zeker dat ze toch wel op je zullen wachten.

Wat je vaak ziet, is dat motorrijders die in de bochten merken dat ze langzamer er doorheen rijden dan hun voor- en achterliggers, op het rechte stuk extra gas gaan geven zodat ze bij blijven (en misschien zodat het minder opvalt dat ze langzamer rijden). Doe dat niet!

Als je merkt dat je achterligger steeds in de remmen moet voor je, in de bochten, of bijna bovenop je zit, laat hem er dan voorbij: wat langzamer rijden en een handgebaar maken.

De enige uitzondering op deze regel is de laatste rijder van een groep. Het is aan te bevelen dat die een ervaren rijder is: hij speelt, samen met de voorrijder, voor herdershond, en houdt in de gaten of alles goed gaat.

Hoe je je gedraagt: eigen

Iets om heel goed voor ogen te houden, is dat je altijd je eigen verantwoordelijkheid blijft houden voor je gedrag, en met name ook je snelheid.

Stuift iedereen met 90 km per uur door een woonerf? Niet er achteraan stuiven, maar gewoon de snelheid rijden die jij verantwoordelijk vindt. Kan ook makkelijk, want ze wachten toch op je indien nodig.

Hetzelfde verhaal gaat op voor stoplichten: iedereen door rood, omdat de voorrijder zo stom is om nog net door oranje te rijden? Gewoon blijven staan.

Laat je niet zo opjutten dat je de bocht uitvliegt!

Blijf altijd uitkijken voor spelende kinderen, auto's die uit zijstraten komen, fietsende families, bellende blikkofielen, enzovoort.

Denk er aan dat, met name met een voorrijder die de neiging heeft te gassen op de rechte stukken, je achterin de groep het zogenaamde harmonica-effect krijgt: je moet daar dan af en toe 180 rijden om bij te halen. Als je dat leuk vindt is dat prima natuurlijk, maar als je het niet ziet zitten: niet doen!

Vooral ook bij inhaalacties: niet blind achter je voorligger aanstuiven. Als je de groep kwijtraakt wachten ze toch wel! Gewoon pas inhalen als *jij* kunt zien dat dat kan.

Hou extra goed in de gaten of je moe wordt. Dat gebeurt eerder dan normaal, omdat je ook op de rest van de groep moet letten.
 

Stoppen: hou rekening met de rest

Als er om wat voor reden dan ook gestopt moet worden op de weg, doe dat dan zo dat er geen extra risico's ontstaan.

Niet midden op de weg stil gaan staan dus, maar gewoon aan de kant, op een manier waaop niemand risico loopt, en het verkeer er gewoon door kan.

Let er bij stops bij café's enzo op dat je geen geparkeerde auto's klemzet, en zorg er uiteraard ook weer voor dat het verkeer (inclusief voetgangers) geen last heeft van de geparkeerde motoren.